Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Τα ελληνικά νησιά είναι... ήπειροι!


Η ξεχωριστή ομορφιά και η μοναδικότητα των ελληνικών νησιών ώθησε το συντάκτη της εφημερίδας “The Australian”, Michael Bywater, να τα περιγράψει σε ταξιδιωτικό ρεπορτάζ ως ηπείρους!
Διαφέρουν μεταξύ τους όσο διαφέρουν ολόκληρες χώρες και αξίζει να τα επισκεφτείς. Βαθυγάλανος ουρανός, κρυστάλλινη θάλασσα, άσπρα σπιτάκια, ροζιασμένα αμπέλια, ελιές, ηλικιωμένες κυρίες που τους λείπουν δόντια” σημείωσε. Βέβαια, συνέχισε για να επισημάνει πως όλα αυτά είναι ανοησίες. “Τα ελληνικά νησιά είναι ήπειροι. Η Ιθάκη και η Ύδρα είναι τόσο διαφορετικές όσο η Αυστρία και η νότια Πορτογαλία. Κάθε νησί έχει το δικό του χαρακτήρα, γεωγραφικό και ανθρώπινο", ανέφερε, επισημαίνοντας την αλλοτρίωση που έχει επέλθει λόγω τουρισμού.
Ενέταξε τη Σάμο στα ιδιαίτερα νησιά που διατηρούν ακόμα το χαρακτήρα τους, εξυμνώντας ιδιαιτέρως την ομορφιά και την αυθεντικότητά της. Οι θετικές εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τη Σάμο, καθώς, όπως σημείωσε, αποτελεί ένα νησί που είναι ζωντανό όλο το χρόνο και δεν αποτελεί αποκλειστικά καλοκαιρινό προορισμό, αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο στις περιγραφές του.
"H πόλη είναι ένα από τα πιο σαγηνευτικά μέρη στην Ελλάδα, με άλλα λόγια στον κόσμο", σημείωσε, αναφερόμενος στην πρωτεύουσα του νησιού. Στην ίδια εφημερίδα, o LukeSlattery αναφέρεται στην ταυτότητα της Δύσης και της Ανατολής, με την πρώτη να προέρχεται από τη δεύτερη και τις δύο σε συνεχή συνάφεια και αλληλένδετη σχέση, σε αντίθεση με την άποψη που εκδηλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τη δεκαετία του 1980, κατά την οποία η Δύση αποτελεί ξεχωριστή οντότητα που κινδυνεύει από την Ανατολή («πόλεμος των πολιτισμών»).
O Luke Slattery μάλιστα εντοπίζει το σημείο επαφής των πολιτισμών στα Δαρδανέλια, εκεί όπου βρίσκεται η Κωνσταντινούπολη, επισημαίνοντας πως σήμερα είναι τουρκική, αλλά ιδρύθηκε από τους Βυζαντινούς Έλληνες.
Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί σε τρία σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα και δημιούργησαν την απαρχή του δυτικού πολιτισμού. Τη γέννηση της δυτικής φιλοσοφίας από το Θαλή στη Μ. Ασία, την κατάκτηση της Αιγύπτου και της Αραβίας από τους Ρωμαίους και το θρίαμβο του Χριστιανισμού (μιας ανατολικής θρησκείας), για να καταλήξει ότι "υπάρχει πολύ από εκείνους (Ανατολή) σε εμάς (Δύση)".
Μαρίνα Κουτσούμπα -  cosmos-
 Δημοσίευση : 13/07/2010 10:58