Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίζουν να μιλήσει το μαύρο κουτί

Στα έγκατα της θάλασσας, σε βάθος 920 μέτρων, εντοπίστηκε και ανασύρθηκε χθες το μαύρο κουτί του διθέσιου αεροσκάφους F-16 που συγκρούστηκε με άλλο μονοθέσιο F-16 και συνετρίβησαν στις 26 Αυγούστου. ...................
Το μαύρο κουτί απεστάλη αυθημερόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αρμόδιο εργαστήριο στις ΗΠΑ για ανάλυση των στοιχείων πτήσης που ίσως δώσουν πληρέστερη ερμηνεία στο πώς και γιατί έγινε η σύγκρουση των F-16 που στοίχι σε τη ζωή σε δύο πιλότους. Πέραν των τεχνικών δεδομένων της πτήσης (ταχύτητα, ύψος, κατάσταση κινητήρα κ.λπ.), θα ακουστεί αν οι δύο πιλότοι είχαν μεταξύ τους κάποια συνομιλία πριν από τη σύγκρουση, η οποία θα ερμηνεύει τι έγινε. Το μαύρο κουτί του μονοθέσιου F-16 δεν είναι δυνατόν να ανασυρθεί διότι τα συντρίμμια του βρίσκονται, σύμφωνα με πηγή του ΓΕΑ, σε βάθος άνω των 1.800 μέτρων σε θαλάσσια χαράδρα. Ο εντοπισμός και η ανάσυρση του καταγραφέα πτήσης έγινε από το βαθυσκάφος-ρομπότ του πλοίου «Αιγαίον»« του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών.

Οσον αφορά το αλεξίπτωτο που «πρόδωσε» τον ένα από τους δύο πιλότους του διθέσιου F-16, η εξέτασή του σε ειδικά εργαστήρια έδειξε ότι οι τρύπες που είχε- όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ»- προκλήθηκαν από θραύσματα του F16, τα οποία μάλιστα είχαν υψηλή θερμοκρασία λόγω της έκρηξης. Το πλήθος των στοιχείων που συγκεντρώνονται από τις έρευνες, πέραν των συμπερασμάτων που θα δώσουν στην Ελληνική Αεροπορία, θα σταλεί και σε διακρατική ομάδα που κάθε χρόνο διερευνά τις συνθήκες σύγκρουσης των F-16- μεταξύ τους ή με άλλα. Την τρέχουσα δεκαετία έχουν συγκρουστεί 6-7 ζεύγη F-16 σε όλο τον κόσμο.

TA  NEA