Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

«Πράσινο» στο νoμοσχέδιο για τις νέες επενδύσεις

Το «πράσινο φως» για το νομοσχέδιο που αφορά στις νέες επενδύσεις έδωσε το υπουργικό συμβούλιο, στη πρώτη επίσημη συνεδρίασή του στη Θεσσαλονίκη.
Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται .........................
να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα, ενώ, όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων, Χάρης Παμπούκης, η φιλοσοφία του είναι να δείξει η Ελλάδα ότι γυρίζει σελίδα στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβολίου διατυπώθηκαν ερωτήματα και παρατηρήσεις από υπουργούς τα οποία θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί μία επένδυση μεγάλη, όπου προτάθηκε να είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ και πάνω ή να είναι 75 εκατομμυρίων ευρώ αλλά με 200 εργαζόμενους.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μειωθούν οι εξωεπιχειρηματικοί κίνδυνοι και ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης μαζί με την εξάλειψη της διαφθοράς. Η σύμβαση για κάθε επένδυση μετά τις τρεις φάσεις, δηλαδή της προσέγγισης, της αξιολόγησης και της ολοκλήρωσης, θα εισάγεται στη Βουλή.
Στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν επίσης δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στην επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και της ποινικής δίκης.
Στην πρώτη περίπτωση κάποιες υποθέσεις μεγάλου κοινωνικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος μπορούν με ταχείς ρυθμούς να φτάνουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη δεύτερη περίπτωση κάποιες ποινικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος χωρίς βία να μην φτάνουν στο δικαστήριο εφόσον αυτός που διέπραξε το έγκλημα επιστρέψει το ποσό μαζί με τους τόκους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ